irinanikolaus-logoirinanikolaus-logoirinanikolaus-logoirinanikolaus-logo
  • Vă scriu despre mine
  • Despre ce ati dori sa vorbim
    • Pentru copii si adolescenti
    • Pentru adulti – individual
    • Pentru adulti – cuplu
    • Transformare si dezvoltare personala
  • Voi scrieti despre mine
  • Intalnirile noastre
  • Nu doar imagini
    • Cursuri si workshopuri sustinute de mine
    • Jocuri si activitati pentru copii
      • Exercitii de concentrare pentru copii
  • Gandurile mele si recenzii
  • Aici mă găsiți
✕

Teama de expunere

  • Home
  • Gandurile mele si recenzii
  • Gandurile mele
  • Teama de expunere
Teama de a cere pretul corect pentru munca ta
decembrie 2, 2017
decembrie 2, 2017
Categories
  • Gandurile mele
Tags

In aceasta perioada, multe mamici care trec pragul cabinetului meu se confrunta cu teama de a se expune, teama de a-si cere drepturile in fata angajatorului sau jena de a solicita bonusuri la locul de munca. In articolul acesta am scris cateva idei despre teama de expunere, care uneori ajunge sa devină o fobie sociala. Pe masura ce o depasim, iesind din zona noastra de confort, putem ajunge acolo unde inainte nici nu visam. Am scris cateva idei importante despre acest subiect impreuna cu colega mea Alina Bota.

5 strategii care te vor ajuta sa iti depasesti teama de expunere

Roger Stone, consultant politic pentru Richard Nixon, Ronald Reagan si Donald Trump spune ca “singurul lucru mai rau decat sa se vorbeasca despre tine este sa nu se vorbeasca despre tine”.

Una dintre conditiile principale pentru a avea succes este expunerea, adica sa ai indrazneala sa iesi din multime si sa te faci remarcat. Indiferent daca vorbim despre exprimarea unei idei originale in fata colegilor sau despre promovarea talentului nostru atunci cand pornim o afacere pe cont propriu, majoritatea oamenilor manifesta mari retineri atunci cand sunt nevoiti sa iasa din multime.

Teama de expunere nu este doar apanajul romanilor si nici specific zilelor noastre, a existat dintotdeauna. Sunt o multime de idei minunate in lumea asta care nu vor fi niciodata implementate din teama de expunere a celor care le-au creat. Erau sanse mari ca omenirea sa nu afle ideile evolutioniste ale lui Darwin, din moment ce acesta a asteptat 34 de ani inainte de a publica, din teama de a nu fi judecat pentru ideile lui.

Experienta mea de consultant de business si de personal branding mi-a demonstrat faptul ca aceasta teama de expunere este direct proportionala cu nivelul de educatie al clientilor mei, ceea ce poate parea surprinzator la prima vedere. Intalnesc zilnic oameni educati si talentati care se tem sa spuna lumii ce fac de teama ca nu sunt suficient de buni, in timp ce diversi indivizi fara educatie, dar cu mult “tupeu”, cum ne place noua sa poreclim increderea in propria persoana (pentru ca nu ne place sa vedem ca altii o au si noi nu), au succes.

Exista metode de a evita expunerea? Cu siguranta exista, insa acestea presupun sa te angajezi pe un drum lung, anevoios si extrem de costisitor, in care te folosesti de alte persoane ca sa te ascunzi. Nu e mai simplu sa gasesti niste metode de a depasi aceasta teama si de a te simti bine in pielea ta tot restul vietii?

Ca si consultant, mi-e imposibil sa merg mai departe cu un client care se teme sa comunice public despre afacerea sau despre talentul sau. De aceea, de multe ori, intrerup procesul si recomand clientilor sa stea de vorba cu un psiholog pentru a intelege de unde vine aceasta teama, pentru a o depasi.

Am discutat cu Irina Forgaciu despre aceasta teama de expunere pe care a vazut-o la multi clienti de-ai ei, dar a simtit-o si pe propria ei piele, in timpul procesului de branding.

Irina, de unde vine aceasta teama de expunere? Care sunt principalele cauze?

Diversi cercetatori incrimineaza rolul factorilor genetici in teama de expunere, peste care se suprapun cateva experiente negative de viata si o gandire de tip anxios.
Altfel spus, unele persoane se nasc cu predispozitia de a dezvolta forme de teama de expunere, cum ar fi teama de expunerile orale publice, teama de a intretine dialoguri in cadre non-formale (de exemplu la petreceri), teama de intalnire cu persoane noi, discutiile in contradictoriu si discutiile cu persoane importante, care reprezinta o autoritate.
La un moment dat in viata, aceasta vulnerabilitate este alimentata de evenimente stanjenitoare in cadrul unor interactiuni sociale si este intretinuta de ganduri si scenarii sumbre sau prapastioase. De asemenea, este important sa se tina cont de faptul ca exista o anumita predispozitie a creierului de a dobandi o multime de frici, in scop adaptativ (supravietuirea speciei), iar unor persoane le lipsesc pur si simplu abilitatile sociale.

Se poate depasi aceasta teama?

Persoanele care se tem de expunere pot invata cum sa isi schimbe convingerile negative nerealiste si cum sa caute singure dovezile contradictorii, fie cu ajutorul unui specialist (psihologul), fie singuri,  parcurgand literatura de specialitate, insa in acest caz are nevoie de foarte multa motivatie si determinare.

Ce le poti recomanda celor care se gandesc cu groaza la expunerea publica?


Recomand persoanelor care se gandesc cu groaza la expunerea publica urmatoarele strategii:

1. Sa isi testeze scenariile de tipul prezicerilor negative, adica sa noteze cum cred ca vor decurge lucrurile, cum se vor comporta ele si cum se vor comporta ceilalti. Ulterior, acest scenariu va fi comparat cu ceea ce s-a intamplat in realitate, dupa ce a trecut evenimentul de expunere. Acest exercitiu ajuta persoanele sa constientizeze faptul ca predictiile sunt cel putin partial incorecte sau total distorsionate.

2. Sa descrie ce anume gandesc ele atunci cand ii observa pe altii trecand exact prin situatiile de care se tem. In general, concluzia este ca ceilalti oameni sunt judecati mult mai bland decat s-ar judeca pe ele insele (autocritica).

3. In cazul in care se intampla ca intr-adevar sa primeasca un raspuns negativ din partea autoritatii sau a grupului la care se expun, persoanele sa se gandeasca la explicatii alternative. Intrebarea “Ce ar mai putea sa insemne acest lucru?” este foarte utila. De exemplu, autoritatea (seful) care s-a comportat inadecvat sau a judecat sa fi avut o zi foarte, foarte proasta, din cauza unui eveniment in familie.

4. Sa se fereasca de generalizari. Daca o expunere a iesit prost din diverse motive, acest lucru nu inseamna ca se va intampla la fel si data viitoare. Sau daca persoana primeste un feedback negativ in urma unei expuneri, acest lucru nu are de-a face cu valoarea sa ca om.

5. Sa exerseze expunerea in imaginar: ce obstacole cred ele ca vor intampina si sa ofere cate 2 sau 3 solutii pentru fiecare obstacol.
Exista numeroase tehnici psiho-emotionale sau comportamentale care pot ajuta orice persoana sa isi invinga teama de a se expune. Din multitudinea lor, fiecare isi poate alege cateva, pe care le considera a fi cele mai potrivite, dupa care este nevoie de practica. Asa cum creierul a invatat sa faca anumite conexiuni care nu ne avantajeaza, el poate fi dezvatat si reinvatat ceea ce ne dorim sa obtinem. Psihologul faciliteaza acest proces si, prin temele pe care le indica de la o sedinta la alta, persoanele depasesc, intr-un timp scurt, teama de expunere.

As adauga la cele spuse de psiholog Irina Forgaciu doar un singur lucru, care pe mine m-au ajutat foarte mult sa imi depasesc teama de a iesi in public: multi dintre clientii cu care am colaborat mi-au spus ”de ce nu am stiut mai devreme de existenta ta? as fi salvat si bani si timp daca te stiam mai devreme”.

Atunci mi-am dat seama ca oamenii pe care ii poti ajuta cu ceea ce faci tu sunt mult mai importanti decat temerile tale si nu poti sa stai ascuns la nesfarsit si sa astepti sa te gaseasca ei, e jobul tau sa iesi in fata si sa spui ca existi.

Alina Bota

Share
30
Psiholog Irina Nikolaus
Psiholog Irina Nikolaus

Related posts

septembrie 18, 2019

Fragmente din intelepciunea celor mai intelepti decat noi: despre timp si experienta


Read more
mai 2, 2019

Depresia


Read more
decembrie 2, 2017

5 sfaturi pentru persoanele cu stil de atasament evitant


Read more

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum te pot ajuta?

+4 (0742) 403 983

Aleea Băița, nr. 9, Cluj-Napoca

irina.ioana.nikolaus@gmail.com

  • Home
Psiholog Irina Nikolaus © 2022
Buy now