Evenimentele nervoase din creier ce indică deciziile noastre încep cu câteva secunde înainte ca noi să fim conștienți de alegerile făcute? Prin urmare, nu ne alegem dorințele, doar le simțim si acționăm în consecință. Deja sunt folosite cu succes diverse mijloace de a controla dorintele oamenilor prin medicație, inginerie genetică sau stimulare cerebrală directă.
Creierul nostru este alcătuit din 2 emisfere interconectate printr-un nerv gros. Exista diferente emoționale și cognitive între cele două emisfere. Din acest motiv putem considera ca exista doua euri diferite in noi înșine: eul experiential si eul narator, care țese poveștile de viață folosind ca reper doar punctele culminante si deznodamintele.
Prin urmare, ca sa ne dorim sa repetam o experiență, chiar daca e una cu conotatie negativa, este importanta media dintre cel mai rau moment si finalul experienței. Astfel, daca un copil dus la medic, primeste la final o recompensa placuta (de exemplu, o diploma, o bombonica, o imbratisare plina de afectiune), data viitoare nu se va împotrivi vehement. Dacă un adult este supus colonoscopiei, va prefera una mai lunga si mai putin intensă, decât una scurta si intensă.
Până una-alta, e mai liniștitor sa rămânem cu ILUZIA ca avem o singura identitate care nu se schimba de la nastere pana la moarte, iar vocea noastră interioară e clara si consecventa, dând sens întregului univers 🙂
Pentru aprofundarea subiectului, recomand o valoroasa resursa bibliografica : Gazzaniga, Who’s in Charge?