Situatiile de viata cu care ne intalnim si reintalnim, conflictele, tensiunile dintr-o relatie ne arata aceeasi stare care exista in noi. Ar fi important sa acordam atentie nu la ce manifesta partenerul, ci la ce se trezeste in interiorul nostru, in momente importante (revolta, gelozie, abandon, dezamagire etc.).
Pentru a construi o relatie sanatoasa si durabila impreuna cu partenerul de viata, este nevoie sa tratam relatia din perspectiva adultului. A fi adult inseamna a-ti putea indeplini autonom nevoile (fiziologice, psihologice, relationale, emotionale) si a te ingriji de propriile dorinte fara a-l face pe celalalt raspunzator de realizarea lor. Adesea capcana in care ni se intampla sa cadem usor este tendinta de a ne concentra excesiv pe ceilalti, hranindu-ne din povestile lor. Cand suntem mici, invatam ca cei din jur vor raspunde nevoilor noastre daca ii provocam. De exemplu, mama incearca sa-si imagineze ce nevoi are copilul care plange. Acest mod de a ne comporta a ramas intiparit in creierul vechi (reptilian). Astazi ne asteptam ca partenerul, care este persoana de referinta, sa-si imagineze ce dorim atunci cand noi “il pedepsim” si sa ne ofere, dornic, ceea ce ne lipseste. Problema e ca si partenerul vine cu acelasi tipar si cu aceleasi nevoi neimplinite. Apar probleme, acestea se perpetueaza si pana la urma se ajunge la separare.
Divortul face parte din seria evenimentelor de viata, frecventa despartirilor fiind in continua crestere. Pentru a depasi mai usor aceasta schimbare majora, mai ales atunci cand in familie exista si copii, este esential ca adultii sa nu se blocheze in propriile emotii negative. Ura este o emotie alimentata de furie, care la randul sau are la baza dezamagirea, tristetea, teama. Copiii percep la nivel subtil toate starile negative ale parintilor, chiar daca acestia incearca sa nu se manifeste in prezenta celor mici. Indiferent cat de tare se straduiesc parintii si cat de bine reusesc ei sa colaboreze, pentru copil schimbarile tot vor avea un impact puternic. Divortul presupune mai multe tipuri de separare, si anume: emotionala, legala, economica, parentala, comunitara si psihologica. Unul dintre cei mai importanti factori care afecteaza reactia copilului atunci cand afla despre decizia parintilor de a divorta este relatia parintilor in timpul si dupa perioada de separare. Atunci cand drumurile li se despart, parintii se muta dintr-o relatie de casatorie, care implica ingrijire mutuala, sensibilitate si iubire, catre o relatie rece si impersonala, in care singura sarcina pe termen lung este coparentalitatea.
Recomandari utile:
separati emotiile dvs. de comportamentul fata de fostul partener;
nu folositi copiii sau prietenii comuni pe post de mesager;
patrati problemele pentru voi, adultii, nu le vorbiti cu alte persoane; fiecare om filtreaza informatiile si le denatureaza;
nu exagerati, chiar daca sunteti sensibili la critici;
oferiti-le copiilor o perspectiva coerenta a realitatii (ideal ar fi ca perspectiva sa fie sustinuta de ambii parinti) si asigurati-i de multe ori ca relatia parinte-copil este vesnica si ca cei mici nu sunt vinovati pentru neintelegerile adultilor;
copiii au nevoie de un continuum spatiu-timp, un continuum afectiv si un continuum social. Pastrati rutinele cu care puiul de om a fost obisnuit. Chiar daca va mutati intr-o alta zona, continuati o vreme sa va plimbati prin parcurile cu care este familiarizat copilul, pentru a-si intalni prietenii.
Bibliografie recomandata pentru lectura parinte-copil:
Atunci cand parintii mei au uitat sa fie prieteni, J. Moore-Mallinos
Two homes, C. Masurel
Cele trei ratuste confuse, L. Snailham
Divortul pe intelesul copiilor, P. Lucas. S. Leroy
Voi fi mereu alaturi de tine, H. Grundmann, M.A. Schulze
Iubirea neschimbata (Separarea parintilor), I. Omut-Cherechianu, N. Coroiu
Dincolo de ganduri si emotii (Eu cui apartin?), M. Cotici, A.G. Marinkovic
Esarfa relationala, J. Salome (puteti sa cautati video pe youtube)
Carti utile adultilor se pot imprumuta direct de la cabinetul de psihologie.
Datele de contact le gasiti pe pagina de contact.