Cine nu isi doreste un partener de viata intelegator si interesat de ceea ce gandeste si simte perechea sa? Studiile arata ca partenerii aflati in relatii armonioase si implinitoare ignora nevoile de apropiere ale perechii in 19% din momente, in timp ce la cuplurile disfunctionale acest procent creste pana la 50% sau mai mult. Apropierea se poate manifesta sub forma unei intrebari, a unui gest tandru, a unei priviri, poate o atingere, un cuvant, o soapta.
Care este secretul pentru a te apropia de alta persoana, indiferent ca ne referim la un frate de 5 ani gelos pe sora lui mai mica, partenerul de-o viata, un adolescent rebel sau propria mama? Manifestarea interesului pentru lumea interioara a celuilalt si apropierea emotionala: da, imi doresc sa aflu ce gandesti, ce simti, sunt pregatit sa te ascult fara sa te intrerupt, cu scopul de a inetelege. Afectiune, interes, respect reciproc, acestea sunt cateva cuvinte cheie pentru pastrarea armoniei intr-o relatie.
Invitatie la introspectie: dvs, in ce fel reactionati la cererile sau semnele subtile de apropiere? Va apropiati de partener, va intoarceti impotriva lui sau va indepartati?
Exemplu: EL ajunge acasa, EA ii serveste cina. Lucrurile se petrec in tacere. EL ii multumeste pentru masa si ii spune ca a fost gustoasa.
Varianta 1 – EA ii zambeste si ii spune ca se bucura ca ii place ce a gatit.
Varianta 2 – EA abia asteapta sa i-o serveasca cu adevarat: „Gustoasa, gustoasa, dar la ora asta se vine acasa?! Am reincalzit mancarea de 3 ori asteptandu-te.”
Varianta 3 – EA nu are niciun fel de reactie, nici macar nu il priveste in ochi, ca si cum n-ar fi auzit, fiind absorbita de propriile ganduri.
In mod evident, ultimele doua tipuri de interactiune sunt daunatoare pentru orice fel de relatie (parinte-copil, prietenii dintre adulti, relatiile dintre rude, colegi sau relatiile de cuplu).