Structura lucrarii:
Lucrarea este impartita in 6 parti si 21 de capitole. Prima parte detaliaza limbajul secret al bebelusilor. A doua parte descrie limbajul secret al jocului copilului. A treia parte abordeaza limbajul secret al povestilor si al viselor copilului. Cea de-a patra parte dezleaga misterul artei copilului, care poate fi usor descifrat cand parintele devine constient. A cincea parte detaliaza limbajul secret al fetei, trupului si al vocii, iar ultima parte invata parintii cum sa ajute copilul sa aiba succes pe plan social.
Importanta temei abordate:
Cele mai multe carti pentru parinti pun accent pe importanta comunicarii deschise cu copilul, insa adesea nu se tine cont de toate elementele unei comunicari, adica si de cele non-verbale, care reprezinta un procent de 90% din actul comunicarii. Din momentul nasterii, copilul incepe sa comunice si parintele reuseste sa-i raspunda, intr-un fel sau altul. Totusi, fara a invata despre limbajele copiilor, multe mesaje emise de catre acestia sunt gresit receptionate sau nu sunt deloc receptionate. De exemplu, cati dintre parinti stiu cum sa interpreteze diferitele moduri in care le plange bebelusul? Sau cati dintre parinti reusesc sa interpreteze un vis, un dialog imaginar sau o creatie artistica de-a copilului?
Comunicarea dintre parinti si copiii se realizeaza cel mai usor prin intermediul jocului, deoarece micutii au un instinct natural de a se juca. Exista multe tipuri de jocuri care pot usura actul comunicarii dintre generatii, iar ele sunt la fel de necesare ca si sportul, hrana sanatoasa sausomnul de calitate. Copiii invata privindu-si, ascultandu-si si imitandu-si parintii.
Rezumat:
Autorul lucrarii distinge patru limbaje diferite si secrete ale copilului si le descrie detaliat, astfel incat parintele constient sa le poata folosi pentru a intari legatura afectiva cu propriul copil. Acestea sunt: limbajul bebelusilor, limbajul non-verbal, limbajul povestilor si al viselor si limbajul artei.
Bebelusii sunt mult mai inteligenti decat isi imagineaza parintii. Primul limbaj al lor este cel al simturilor. Bebelusii se exprima inca de la nastere. De exemplu, plang diferit in functie de nevoile pe care le au: foame, furie, durere, suprastimulare, alimentare in exces, iritare, oboseala, plictiseala, scutec plin de fecale, singuratate etc.
“Cercetatorii care studiaza natura plansetului sugarilor folosesc echipamente sonore sofisticate pentru a inregistra diferentele subtile ale inaltimii sunetului, ale frecventei si ale lungimii pauzelor acestuia. Ei au stabilit ca plansetul unui bebelus nu contine doar un sunet, ci o combinatie de mai multe sunete eliberate in acelasi timp.” (capitolul 1, pagina 37). In medie, este normal ca un bebelus sa planga pana la 3 ore pe zi. Avand in vedere acest aspect, la care se adauga si faptul ca pana dupa varsta de 6-8 luni este modalitatea principala de a se exprima, este important ca parintele sa reuseasca sa interpreteze in mod eficient semnalele de alarma.
Jocul este deosebit de important pentru relatia parintilor cu propriii copii. Joaca este considerata munca celor mici. Prin intermediul jocului, copiii pot invata de la parinti, cadre didactice sau psihologi, cum sa-si depaseasca ingrijorarile, cum sa-si invinga unele frici, cum sa faca fata provocarilor, cum sa isi manifeste problemele afective, cum sa se comporte diferit in anumite situatii etc. “Copiii au nevoie de cel putin o ora de activitati viguroase pe zi si o jumatate de ora de activitate moderata.” (capitolul 5, pagina 112). “La fiecare etapa de varsta, jocul va avea o influenta semnificativa asupra dezvoltarii cognitive, a limbajului si dezvoltarii sociale, iar parintii pot facilita aceasta participand la activitatile de joaca ale copiilor lor.” (capitolul 5, pagina 117).
Jocul Special, propus de catre autor mai ales pentru copiii cu deficit de atentie, hiperactivitate si comportament opozitionist, consta in cinci tehnici simple de: pretuire, reflectare, ignorare, modelare si apreciere. “Tineti minte ca, cu fiecare comentariu pe care-l faceti asupra jocului copilului, faceti si un comentariu general asupra comportamentului sau zilnic. De exemplu, cand spuneti imi place cum isi vorbesc papusile tale unele altora, ii transmiteti copilului mesajul: conversatia este foarte importanta pentru mine.” (capitolul 6, pagina 134)
Autorul abordeaza jocul agresiv, jocul cu tenta sexuala, jocul repetitiv – ca indicator al tulburarii obsesiv-compulsive. Exemple de jocuri foarte utile pentru dezvoltarea limbajului emotional si pentru imbunatatirea comunicarii dintre parinte si copil gasiti la paginile 171 (“Mama spune”), 175 (“mingea sentimentelor”), 175 (“mingea distractiva”, “mingea care calmeaza”, “fa-ti un prieten”), 177 (joc pentru controlul furiei), 182 (joc pentru invatarea bunelor maniere), 184 (joc pentru invatarea comportamentelor altruiste), 185 (joc pentru invatarea unor noi aptitudini sociale), 188 (jocul gandirii pozitive), 198 (jocul bunului caracter), 226 (jocul povestirii).
In ceea ce priveste limbajul secret al povestilor, biblioterapia ii ajuta pe copii sa isi asume sentimentele si sa gaseasca solutii noi, realiste, la problemele sau la preocuparile lor. “Povestile negative nu au valoare instructiva pentru copii. In cel mai rau caz sunt crude, sunt nocive si cauzeaza si mai multa neincredere in relatia parinte-copil.” (capitolul 9, pagina 206).
Autorul lucrarii ofera si un ghid simplu pentru parintii care vor sa creeze ei insisi o poveste educativ-pozitiva, urmand cativa pasi: formula de introducere, prezentarea eroului principal, introducerea problemei din perspectiva copilului, introducerea unui personaj ajutator, largirea perspectivei, descrierea unei modalitati simple si realiste de rezolvare a problemei, rezolvarea problemei si tragerea unei concluzii utile de luat pe mai departe. De asemenea, autorul descrie un joc prin care copiii devin motivati sa inventeze povesti. “Atunci cand un copil spune in mod spontan o poveste, nu o inventeaza doar din propria-i experienta, ci si pe baza valorilor, dorintelor, preocuparilor si nevoilor sale. Psihologii numesc acest proces proiectie, deoarece copilul proiecteaza in afara sinele interior pentru a fi vazut de lumea exterioara.” (capitolul 10, pagina 228).
O privire subiectiva:
Aplicabilitatea lucrarii pentru parinti:
Joc de dame cu emotii – scopul jocului este dezvoltarea vocabularului emotional si comunicarea emotiilor. Pe fiecare piesa lipiti cuvinte care sa denumeasca sentimente (de exemplu ura, furie, teama, curaj, mandrie, satisfactie, bucurie etc.). Regulile sunt cele de la jocul damelor, cu mentiunea ca atunci cand un jucator “sare” peste piesa celuilalt jucator, trebuie sa povesteasca cand a avut emotia notata pe piesa cu care a “sarit”. Practic, adevaratul obictiv este sa povestiti despre emotii, nu sa castigati jocul.
Robotul cooperant – copilul se pozitioneaza intre cei doi parinti, tinandu-i de mana. Regula jocului este ca triada (tata-copil-mama) sa functioneze ca o singura unitate, adica sa devina un robot cooperant. Sarcinile pot fi foarte amuzante, dar utile in acelasi timp. De exemplu sa unga o paine cu unt si cu miere, sa faca curatenie in camera etc.
Cutia cu idei – luati o cutiuta in care sa introduceti cel putin 25 de biletele cu propuneri de joc. De exemplu, jocul de-a v-ati ascunselea, jocul de-a baba oarba, puzzle, joc de modelare a plastelinei, pictura cu degetele, joc de rol cu papusile etc. Invitati copilul sa extraga din cutie doua idei de joc si jucati-va impreuna, dedicandu-i minim 15 minute.
Jocul Special – notati 3 ganduri importante pe care ati dori sa le aiba copilul dvs. in mod frecvent; atunci cand copiii isi schimba modul de gandire, isi schimba si sentimentele si comportamentul. Notati 3 tipuri de comportament pe care ati dori sa le incurajati la copilul dvs. Notati 3 sentimente care ii lipsesc copilului in momentul prezent. Aplicati tehnica jocului special (pretuire, reflectare, ignorare, modelare si apreciere), ignorand comentariile sau comportamentele care contravin scopurilor propuse.
Jocul ignorarii – ajuta copiii sa invete sa ignore ironiile sau tachinarile celorlalti, in loc sa reactioneze cu furie. Aveti nevoie de un pachet de carti, cu ajutorul carora veti construe o casuta, un cronometru si cateva idei de ironii. Dupa 3 minute schimbati rolul: dvs. construiti, copilul va ironizeaza.
Alte titluri de referinta in domeniu:
1. Inteligenta emotionala a copiilor. Jocuri si recomandari pentru un EQ ridicat , autor Lawrence E. Shapiro
Editura: Polirom
Data aparitiei: iunie 2016
Colectia PSIHOLOGIA COPILULUI & PARENTING
Traducator: Paul Aneci, Andra Hancu
Format: 135×200
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 392
ISBN: 978-973-46-6119-0
Lucrarea propune numeroase jocuri si activitati care stimuleaza inteligenta emotionala a copiilor. Aplicand recomandarile si jucandu-se impreuna cu copiii, parintii ii vor ajuta sa-si dezvolte abilitati esentiale in viata, precum empatia, constientizarea emotiilor, increderea in sine, relationarea cu ceilalti etc. Din cuprinsul acestei lucrari: Incurajarea empatiei si a preocuparii pentru ceilalti • Gindirea realista • Optimismul: un antidot pentru depresie si rezultate dezamagitoare • Abilitatile conversationale • Beneficiile si importanta umorului • Relatiile de prietenie • Perseverenta si efortul • Asumarea si depasirea esecurilor • Programe ce pot stimula inteligenta emotionala.
2. Ce traieste copilul si ce simte mama lui, autor Speranta Farca
3. Arta de a fauri oameni, autor Virginia Satir
Autoarea argumenteaza rolul deosebit de important pe care il are familia pentru dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a tuturor membrilor sai si propune exercitii care cresc stima de sine a copiilor, imbunatatesc comunicarea dintre toti membrii familiei si intaresc legaturile dintre ei.
Referinte despre autor:
Lawrence E. Shapiro este un psiholog pentru copii, renumit pe plan international si totodata profesor in cadrul Departamentului de Filosofie, Universitatea din Wisconsin, SUA. El este preocupat de studiul filosofiei psihologiei, filosofiei biologiei si a filosofiei mintii. A devenit doctor in filosofie in anul 1992, in cadrul Universitatii din Pennsylvania. De-a lungul carierei a scris peste 50 de carti de parenting, printre care Inteligenta emotionala a copiilor. Jocuri si recomandari pentru un EQ ridicat, Bebelus, extrema urgenta!, Cum sa cresti un copil cu o inteligenta emotionala ridicata, Terapie scurta pentru copii etc. Jocurile sale sunt folosite de mii de parinti,cadre didcatice si specialisti in educatia parentala.
Date tehnice:
Titlu: Limbajul secret al copiilor. Cum sa-ti intelegi mai bine copilul
Autor: Lawrence E. Shapiro
Număr pagini: 496
Redactor: Victor Popescu
Traducător: Cristina Spataru
Editie: brosata
Editura: Trei
Colecție: Psihologie practica
Anul apariției: 2011
Format:
Titlu original: The Secret Language of Children
Copertă:
ISBN: 978-973-707-448-5