O mamica dornica sa isi ajute baietelul, mi-a spus astazi:
„Doamna, v-am adus copilul cu rugamintea de a-l ajuta sa invete mai bine la scoala, ca sa fie si el destept ca ceilalti. Are colegi care scriu repede si deja citesc cursiv. Noi nu suntem la acel nivel.” (clasa 0)
Probabil multi parinti si-ar dori copii foarte performanti pentru varsta lor, ar fi un motiv de mandrie pe care nu s-ar supara sa il aiba.
Cu toate acestea, sa stiti ca autocontrolul – in comparatie cu inteligenta academica – reprezinta un mai bun predictor al succesului in viata. Iar cand vorbesc despre succes, nu ma refer strict la o cariera stralucita.
Prin urmare, inainte de a investi timpul pe care il pretrecem cu copiii nostri in vederea unei rapide dezvoltari cognitive, e de preferat sa ne axam pe inteligenta emotionala si sa ii invatam cum sa recunoasca emotiile intense si cum sa si le gestioneze, cum sa isi controleze impulsurile. ce sa faca cu dorinta de a lovi, de a musca, de a-si face rau, de a arunca cu obiecte etc. In caz contrar, degeaba ne asteptam ca mai tarziu, in adolescenta sa se descurce bine la acest capitol si sa evite cu succes tentatii precum abandonul scolar sau consumul de draguri, tutun, alcool.
Bazele abilitatilor mai sus mentionate se pun la varsta frageda. Un psiholog va poate da o mana de ajutor in acest sens. Sau va puteti folosi de resurse valoroase precum cartile de specialitate.