DATE TEHNICE:

Titlu: Fram in lumea emotiilor si a intunericului
Autor: Irina Forgaciu
Număr pagini: 116
Redactor: Andreea-Catalina Draghici
Corector: Cornelia Florea
Editie: Brosata
Editura: Curtea Veche
Colecție: Seria Emotional
Anul apariției: 2019
ISBN: 978-606-44-0313-1

Cumpara cartea online

STRUCTURA LUCRARII:

Lucrarea este impartita in 2 capitole si un glosar cu idei aplicative pentru parinti. Prima parte initiaza micul cititor in fascinanta lume a emotiilor, iar a doua parte prezinta frica de intuneric si tehnici psihologice prin care aceasta se poate diminua. La final, parintii gasesc o serie de indrumari, intrebari si idei de jocuri care sa ii ajute in dialogul cu copilul mic.

IMPORTANTA TEMEI ABORDATE:

Educatia timpurie a unui copil se realizeaza in mare parte prin joaca si prin lectura de calitate. Cu cat sunt mai devreme familiarizati cu notiunea de emotii si cu cat ajung sa le inteleaga mai repede, cu atat mai usor le va fi sa le gestioneze atunci cand apar situatii conflictuale. Relatia sanatoasa cu propriul corp si cu sinele se cultiva, nu este innascuta. Zilnic, putin cate putin, copilul invata cu ajutorul adultilor care il cresc. Mintea puiului de om este fragila, emotiile intense din copilarie vor modela intreaga personalitate a adultului, deoarece raman imprimate in subconstient. Cuvintele parintilor sunt cele care modeleaza destinul. Din acest motiv mi-am dorit sa existe doua carti in care eu insami sa pot avea incredere maxima si cu ajutorul carora sa lucrez cu propriii copii si cu toti micutii care trec zilnic pragul cabinetului meu. Valoarea cartilor consta in indrumarile oferite in mod direct parintilor, care isi pot invata copilul cum sa recunoasca si cum sa isi accepte toata gama de emotiilor de baza, printr-un dialog amuzant si deosebit de constructiv.

Fram in lumea emotiilor si a intunericului este o carte cu ilustratii simple, usor de procesat de catre un sistem nervos in curs de dezvoltare, iar accentul cade pe emotii, nu pe actiunea propriu-zisa.

REZUMAT:

Ursuletul polar are o prietena buna, pe Ana, impreuna cu care isi propune sa petreaca o zi frumoasa la iarba verde. Fiecare pagina reprezinta un prilej de starnire a dialogului parinte-copil: Tie ti-ar placea sa mergem la iarba verde? Ce loc ai alege pentru picnic? Pe cine ai lua cu tine? Din ce motiv?

Inca din primele pagini, Fram starneste rasul copiilor, fiindu-i foarte pofta de merindele pregatite pentru picnic, tare si-ar mai dori sa guste din ele inainte de a porni la drum. Reuseste sa-si astampere nerabdarea si ghinionul celor doi protagonisti este ca au un cosulet spart, din care le cad, pe carare, merele si apa, spre bucuria puiului de arici. Parintii pot intreba micul cititor daca isi aminteste – fara sa priveasca ilustratia de la pagina 10 – ce a pus Ana in cosulet (cate mere, cate pachetele, cate sticlute cu apa etc.).
Neavand apa, Ana si cu Fram decid sa nu faca o plimbare lunga, isi aseaza patura pe iarba si abia ce isi gasesc o pozitie confortabila, patura incepe sa se miste. Ana este speriata, de sub patura se iveste o cartita furioasa, deranjata de prezenta celor doi prieteni. Din nou, parintele poate intra in dialog cu copilul : Cand te-a fost teama de ceva? Il pot ajuta pe cel mic oferindu-i propriul exemplu. Ultima data cand m-am simtit speriat/a a fost atunci cand… Tu cand ai fost speriat/a ultima data? Dar cand ai fost bucuros? Ce anume te face sa fii cel mai bucuros? Haide sa ne uitam in oglinda si sa mimam bucuria. Cum arata fata ta atunci cand esti bucuros? Care dintre jucariile tale crezi ca este cea mai bucuroasa? Din ce motiv?

Revenind la firul epic, spre deosebire de Ana, Fram este curajos, iar prietena lui se simte in siguranta alaturi de el si isi da seama ce placut este sa ai un prieten drag. Afectiunea se traduce prin gesturi tandre, mangaieri si imbratisari, pe care parintii le pot exemplifica pe masura ce parcurg paginile acestei povesti.

Incepe ploaia, cei doi prieteni se adapteaza situatiei imprevizibile, adapostindu-se sub un copac. Raman linistiti pana cand reapare soarele, apoi incep sa se joace. Fram nu sties a numere corect de la 1 pana la 10, prilej cu care parintii il pot rug ape micul cititor sa exemplifice numaratoarea corecta. Iesirea la iarba verde a fost atat de placuta, incat Ana se simte dezamagita cand se incheie si trebuie sa se opreasca din joaca. Este neplacut sa ne intrerupem distractia: cum putem sa ne domolim supararea sau dezamagirea? Ursuletul reuseste sa o consoleze pe Ana, empatizand cu trairile ei si consoland-o. Gandurile au un mare impact asupra emotiilor: “ Asa trece timpul cand te distrezi: mult prea repede. Dar ne raman alte jocuri pentru data viitoare.” (pagina 42)

Pentru a-l implica pe copil, la finalul primei parti exista cateva intrebari pentru el, de exemplu: Ce simte Fram pentru Ana? Dar ea pentru el ? Cum iti dai seama de asta? Tu pe cine iubesti? Cine te iubeste pe tine? De unde stii ca esti iubit? (pagina 49)

In primele zile petrecute in casa capitanului care l-a gasit si l-a adoptat, Fram nu este obisnuit cu zgomotele specifice locului si incepe sa isi imagineze tot felul de lucrurui atunci cand se lasa intunericul. “Este atat de infricosator intunericul acesta negru!” (pagina 56) Mama se apropie de ursuletul speriat si il intreaba despre frica lui de intuneric. Fram ii povesteste tot felul de ganduri care ii trec prin minte. Mama ii propune sa se gandeasca ce culoare are frica de intuneric, ce gust ar putea avea si ce miros. Apoi il intreaba unde simte frica de intuneric, pe corpul lui: “Simt un nod in gat.” (pagina 68) Dupa ce ursuletul se simte ascultat si inteles, mama ii explica niste lucruri pe care el nu le stia: “Fram, cand se stinge brusc lumina si ramai in intuneric, ochii tai nu reusesc sa vada nimic. Au nevoie de cateva secunde pentru a se obisnui cu lipsa luminii.” (pagina 75) Ii propune ursuletului sa deseneze portretul intunericului, sa-i dea un nume, apoi incep sa se joace cu desenul. Astfel, mama incearca sa-l ajute pe Fram sa se imprieteneasca cu intunericul prin diverse strategii. Norocul ursuletului este ca are o mama adoptiva foarte inventiva, ce cunoaste o multime de tehnici utile, si anume: stelutele fosforescente pe care le pot admira stralucind doar atunci cand se face intuneric in camera, draperiile anti-monstri, sprayul anti-monstri etc.

La finalul dialogului, mama ii sugereaza lui Fram ca este in siguranta si ii propune sa caute aceasta senzatie in interiorul sau: “Inchide-ti ochisorii. O simti? Fram: Da, o simt. Sunt linistit. Il pot primi pe domnul Negrila la mine in camera in fiecare seara.” (pagina 104)
La finalul partii a doua, parintii vor gasi o serie de idei care sa ii ajute sa faca trecerea de la personajul Fram la copilul lor. De exemplu:

(pagina 55) ”Este foarte importanta atitudinea dvs. fata de frica copilului. Inainte de a da sfaturi, de a trage concluzii, trebuie sa aflati care este punctual de vedere al copilului.

(pagina 56) “Incurajati dialogul deschis fata de frica copilului, punand intrebari care sa provoace copilul sa isi descrie teama, pentru a o putea intelege. Aceasta este primul pas, absolut necesar, pentru depasirea fricii sale.

(pagina 67) “Invitati copilul sa va arate, direct pe carte, ce culoare are frica de intuneric sau intunericul. Apoi propuneti-i sa asocieze frica cu un gust si cu un miros. Intrebati-l: cum este aceasta frica (rece, calda, neagra, miroase a mucegai)?

O PRIVIRE SUBIECTIVA:

Prima parte a cartii ii familiarizeaza pe copii cu notiunea de emotii, trecand usor prin fiecare (bucurie, mirare, tristete, furie, frica etc.). Partea a doua a cartii abordeaza frica de intuneric, una dintre cele mai importante frici ale copilariei, cu care majoritatea copiilor ajung sa se confrunte de-a lungul dezvoltarii, deoarece exista in instinctul omului. Contrar asteptarilor pe care le au parintii, frica nu trece cu ajutorul cuvintelor de linistire. Ganditi-va in cazul dvs., cand va temeti de noutate sau de un zbor cu avionul, cat va este de utila replica: “Linisteste-te, totul va fi bine. Nu te teme, e doar un scenariu din mintea ta.” Totusi, daca faceti parte din categoria parintilor norocosi, care n-au avut dificultati cu frica de intuneric a copilului, atunci cu siguranta va confruntati cu alte frici ale celui mic: teama de abandon, frica de hoti, frica de monstri, frica de insecte etc. Indiferent de frica pe care o are cel mic, parcurgand cartea aceasta veti putea lucra de acasa, in mod eficient, pentru combaterea oricarei temeri, fara a mai fi nevoie sa duceti copilul la psiholog. Pasii importanti ii aflati pe fiecare pagina: mama il invita pe Fram sa ii povesteasca mai multe despre frica sa de intuneric, apoi ii propune sa-i gaseasca un nume, sa se gandeasca la o culoare, la un gust si un miros cu care poate asocia aceasta teama. Ulterior, il intreaba pe Fram unde simte frica de intuneric pe corpul lui, iar ursuletul o descrie sub forma unui nod in gat. Este foarte necesara partea aceasta de explorare, inainte de a-l invata strategii eficiente de combatere a fricii, cum ar fi sa o deseneze, sa se imprieteneasca cu ea, sa-i gaseasca un loc special in camera etc.

Parintii primesc o serie de intrebari pe care i le pot adresa copilului si sunt sugerate jocuri si activitati menite sa reduca pana la zero orice fel de teama a celui mic. Prin urmare, nu este doar o poveste, ci un adevarat manual de tehnici si strategii folosite cu succes in activitatea mea de la cabinet.

APLICABILITATEA LUCRARII PENTRU DIFERITE CATEGORII DE VARSTA:

Prima parte a cartii Fram in lumea emotiilor nu se rezuma doar la o simpla lectura, ci reprezinta un excelent prilej de a:

1. Intelege notiunea de afectiune/iubire:
Ce simte Fram pentru prietena lui? Dar prietena lui pentru Fram? Cum iti dai seama? Tu pe cine iubesti? Cine te iubeste pe tine? De unde stii ca esti iubit?

Parintii ii pot propune copilului sa se deseneze pe sine in mijlocul foii albe si pe toata lumea care il iubeste, de jur-imprejurul sau. La final il pot intreba cum se simte acum.

2. Intelege notiunea de bucurie:
Intrebari pe care le pot adresa parintii copiilor: Cum crezi ca se simt Fram si prietena lui in timp ce se joaca? De ce se simt asa? Tu cand esti cel mai bucuros?

Activitate pentru copil: Deseneaza-te pe tine, trist. Acum deseneaza-te pe tine uimit.

3. Intelege notiunea de frica:
Prietena lui Fram se teme de cartita. Este cartita un animal periculos? La ce se gandeste prietena lui Fram cand incepe sa simta frica? Parintii pot intreba copilul ce i-ar spune Anei, ca sa o linisteasca. Tie de ce iti este frica? Ce te ajuta pe tine sa te linistesti? Daca ai putea sa iti alegi un obiect, orice obiect din lumea aceasta, care sa te protejeze, ce ai alege? Acum deseneaza obiectul ales.

4. Exersa empatia:
Parintele il poate intreba pe copil: Daca tu ar trebui sa te opresti din joaca si sa mergi la culcare, cum te-ai simti? Cum te-ai simti daca te-ar prinde ploaia si te-ar uda pana la piele?

Dar cum te-ai simti daca mama sau tata te-ar certa? Dar daca mama sau tata te-ar certa, ei cum s-ar simti? Ar fi bucurosi ca au motiv sa te certe?

5. Exersa imaginatia:
Idee pe care i-o poate propune parintele copilului:

Imagineaza-ti ca la usa casei tale ar bate un melc. El te-ar ruga sa il primesti inauntru si sa ii dai ceva de mancare. Cum te-ai simti? Dar daca la usa ar bate un tigru, care ti-ar spune ca ti-a adus un cadou? Oare ce cadou ar putea sa iti aduca un tigru?

ALTE TITLURI DE REFERINTA IN DOMENIU:

1. Nu mi-e frica de intuneric – autor H. Harastova
ISBN: 9786063322075
Autor: H. Harastova
Editura: Litera
An aparitie: 2018
Tip coperta: cartonata
Nr. pagini: 42

2. Domnul intuneric se strecoara – autor E. Burfot
Cod: RAO973-717-290-7
Autor: E. Burfot
Editura: Rao 
An aparitie: 2008
Categoria: Povesti, basme, legende
Editie: Cartonata
Format: 270×230
Nr. pagini: 32

3. Secretul monstrului – autor O. Mantelers
Cod: HUM978-973-50-5771-8
Autor: O. Mantelers
Editura: Aquila 
Colectie: Humanitas Junior
Categorii: Literatura romana
Anul aparitiei: 2017 
Nr. pagini: 44 
Editie: cartonata

REFERINTE DESPRE AUTOR:

Autoarea lucrarii, Irina Forgaciu, este psiholog clinician autonom acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania, avand o experienta de peste 10 ani in domeniul relatiilor dintre copii si parinti. Are la baza o formare cognitiv-comportamentala, precum si competente in hipnoza si in programare neuro-lingvistica.