Structura lucrarii:
Lucrarea cuprinde 4 parti impartite in subcapitole:
Importanta temei abordate:
Sexualitatea umana reprezinta un domeniu foarte vast, care curprinde atat trasaturi anatomo-fiziologice, cat si psihologice, specifice fiecarui gen. Atitudinile, convingerile, valorile fiecarei persoane despre sine si despre ceilalti, cu referire la aspectul sexual, precum si comportamentul sexual, se prezinta sub forma unor mesaje nonverbale care ii sunt transmise copilului, la nivel subtil, inca de la nastere. Majoritatea parintilor sunt pusi in dificultate atunci cand este vorba despre a-i invata pe propriii copii despre sexualitate, preferand ca acest subiect sa fie abordat in cadrul scolii. Autoarea subliniaza importanta de a incepe dialogurile despre sex la o varsta cat mai timpurie, profitand de curiozitatea naturala si spontana a puilor de om.
Lucrarea de fata incurajeaza parintii sa-si depaseasca inhibitiile referitoare la discutiile deschise cu copiii pe tema acestui subiect tabu, invatandu-i cum sa raspunda simplu si clar unor intrebari specifice diferitelor categorii de varsta. Accesul copiilor la informatia corecta, furnizata de parinti in primiii ani de viata, inseamna protectie, inseamna deschidere, naturalete si respect. Fireste, cei mici nu se maturizeaza brusc, de aceea nici informatia nu trebuie sa fie complexa de la inceput.
Rezumat:
La nivel teoretic, majoritatea parintilor ar vrea sa vorbeasca cu copii lor despre sexualitate, insa problema apare in practica: ce sa le spuna, cum sa le spuna si cat sa le spuna, astfel incat informatia sa nu sperie, sa nu supere, sa nu depaseasca capacitatea de intelegere a celui mic sau sa fie insuficienta. Primul pas in comunicarea parinte-copil consta in numirea corecta a partilor corpului. Asa cum nasul este nas, mainile sunt maini, la fel si penisul este penis, nu cocosel, iar vulva este vulva, nu pasarica. Pe masura ce cresc, copiii pot primi si procesa informatii mai complexe, cum ar fi rolul penisului de a duce spermatozoizii la ovul etc.
Copiii nu absorb informatia fara a pune intrebari. Intrebarile acestora este bine sa fie primite cu bunavointa si chiar sa fie incurajate, indiferent cat de mare si de placuta sau de neplacuta este surpriza pentru parinte. In functie de varsta, copiii au curiozitati diferite. Astfel, in perioada 2-4 ani, in lipsa unor informatii precise, copiii au o gandire magica si incep sa-si imagineze lucruri eronate despre zonele intime ale propriului corp.
Pana la varsta de maxim 5 ani, ei trebuie sa cunoasca denumirile corecte pentru penis, testicule, scrot, anus, vulva, labii, vagin, clitoris, uter si ovare, sa cunoasca niste elemente de baza despre reproducere, modul in care apar bebelusii, menstruatie si ejaculari nocturne.
Ulterior, intre 5-8 ani, copiii sunt fascinati de excretie, pun intrebari tehnice fara sfiala sau ezitare, ele fiind momente-cheie pentru calitatea procesului didactic. Este foarte important de retinut faptul ca intrebarile copiilor nu sunt intamplatoare: fie au auzit ceva si au nevoie de lamuriri, fie li s-a intamplat ceva. Iar daca un copil este suficient de mare pentru a pune o anumita intrebare, probabil este suficient de mare si pentru a primi un raspuns sincer si corect.
Intre 9-12 ani, apare fenomentul dezgustului. Tot ceea ce tine de aparatul reproducator este scarbos. “Mama, ia asculta cea mai scarboasa chestie! Tu stii cum isi baga barbatii penisul in vaginul femeilor? Cel mai scarbos si mai scarbos e ca la unii chiar le place!” (Partea intai, pagina 66). Cu toate acestea, parintii sunt incurajati sa continue sa vorbeasca cu copiii despre igiena intima, despre imaginea propriului corp si despre pubertate inainte ca ea sa se instaleze. “Un bun moment pentru a aborda subiectul igienei intime poate fi intoarcerea de la cumparaturi, cand puneti obiectelepe rafturi: “Deci tampoanele in dulapul din baie… Apropo, stii cumva pentru ce le cumpar si la ce le folosesc?” (Partea intai ,pagina 61).
Intre 13-18 ani, copiii intra in perioada adolescentei. “Nu de contact sexual au nevoie! Corpul baietilor nu e inca pregatit; ejacularea se produce mult prea repede si apoi le vine sa moara de rusine. Fetele n-au orgasm decat foarte rar, unele niciodata.” (Partea intai, pagina 95).
Adolescentii au impresia ca stiu foarte bine cum functioneaza aparatul reproducator si nu mai pun intrebari, nu mai cauta informatii. In aceasta perioada, copiii au mare nevoie de detalii despre masurile contraceptive. De exemplu, cum se pune corect un prezervativ, care sunt marcile cele mai sigure, ce alte optiuni contraceptive mai exista si care sunt dezavantajele lor, cum se transmit bolile si la cine mai poate apela cu incredere pentru a primi informatii corecte (cabinete de planning familial, medici de familie etc.).
Dupa ce au fost parcurse toate aceste etape de varsta, urmeaza partea interesanta a intrebarilor-surpriza. De exemplu, copiii ajung sa-si intrebe parintii, la un moment dat, daca mai au contact sexual, unde si cand anume. Sau daca fac sex oral/anal, daca erau virgini cand s-au cunoscut, daca se masturbeaza etc. Avantajul de a primi astfel de intrebari consta tocmai in increderea copilului atunci cand deschide subiectul.
Un alt aspect tratat in aceasta lucrare este ghidul parintilor cu adolescenti activi sexual: cum sa comunice cu ei, cum sa le transmita valorile familiei, incluzand aspecte ce tin de spiritualitate si mergand dincolo de ceea ce promoveaza mijloacele media. “Bucuria si dificultatea de a va creste copiii va vor ajuta sa va clarificati propriile valori familiale, uneori cu viteza fulgerului. In multe dintre intalnirile noastre, unii parinti ridica mana si ma intreaba: Eu ce trebuie sa spun? Cand ii intreb care sunt valorile lor, imi raspund de obicei: Nu stiu sau Ce se intampla daca valorile mele sunt altele decat ale celorlalti? sau Nu stiu cum sa le pun in cuvinte.” (partea a patra, pagina 171)
Lucrarea se incheie cu “celebrarea diversitatii” si importanta de a-i invata pe copii, indiferent cat sunt de deschisi sau de preocupati fata de acest domeniu. “Si, asa cum spune un proverb african, este nevoie de un sat intreg pentru a creste un copil.” (Partea a patra, pagina 186)
O privire subiectiva:
Parcurgand aceasta lucrare, indiferent care este nivelul intelectualal cititorului, oricine va afla intrebari noi, la care nu s-ar fi gandit si pe care nu le-ar fi anticipat. Exista o abundenta impresionanta de exemple de intrebari specifice fiecarei categorii de varsta. De exemplu, “Cum respiri cand te saruti?” (intre 5-8 ani), “Daca un san creste mai mare decat celalalt, inseamna ca ai cancer?” (intre 9-12 ani).
Cu toate ca exista numeroase exemple despre cum sa le raspundem copiilor, ar fi fost foarte util un ghid succint care sa prezinte informatia pas cu pas, pentru fiecare etapa de dezvoltare prin care trece copilul, precum si comparatii relevante. De exemplu, faptul ca unele organe se vad la exterior,la altele exista doar in interior, fara a fi vizibile sau ca vaginul este elastic precum o guma de mestecat, ceva care sa ii ajute pe cei mici sa isi formeze o idee mai precisa. De asemenea, parintii ar mai avea nevoie sa afle cum sa abordeze subiectul sexualitatii in cadrul diferitelor jocuri ale copilariei, de exemplu joc de rol cu ursuleti care fac dragoste sau care se saruta pe gura.
Aplicabilitatea lucrarii pentru diferite categorii de varsta:
Cum pot fi folosite ideile din aceasta lucrare pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-2 ani: denumiti organele genitale atunci cand le faceti baie si cand le schimbati scutecul (“Mama iti spala penisul.” “Mama te da cu crema pe labii.”)
Cum pot fi folosite ideile din aceasta lucrare pentru copiii cu varste cuprinse intre 2-4 ani: povestiti-le despre sexualitate cu ajutorul unui suport vizual (o carte cu imagini, adaptata varstei).
Jocuri in limba engleza, care pot fi adaptate pentru diferite varste, gasiti aici:
http://sexedproject.org/sex-phrase/
Alte titluri de referinta in domeniu:
1. Cum sa le vorbim copiilor despre sexualitate. Un ghid de urmat pas cu pas, la orice varsta, autori Linda Eyre, Richard Eyre,
Produs publicat in 2010 de Trei
Data aparitiei: ianuarie 2010
Colectia Psihologie practica
Traducator: Marilena Dumitrescu
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 304
ISBN: 978-973-70-7354-9
Autorii propun o serie de discutii preliminare, in functie de nevoile copiilor de diferite varste, urmand ca la opt ani, ei sa poarte “marea discutie”. Dupa aceasta varste-cheie, parintii sunt invatati ce alte detalii sa ofere copiilor, in functie de etapele de crestere.
2. Preventia inainte de toate. Cum sa protejam copiii de abuzul sexual, Elisabeth Raffauf
Produs publicat in 2015 de Trei
Data aparitiei: Decembrie 2015
Colectia Psihologie practica pentru parinti
Format: 130×200
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 192
ISBN: 978-606-719-315-2
Autoarea pune accent pe importanta de a construi o relatie sanatoasa intre parinti si copii, deschisa si sincera, astfel incat cei mici sa se simta liberi sa le povesteasca adultilor intamplarile nefiresti prin care pot sa treaca, la un moment dat. Simtul intimitatii si al limitelor propriului corp sunt lucruri pe care cei mici trebuie sa le afle cat mai devreme in viata, pentru a evita situatiile de abuz sexual.
3. Domnul si Doamna Hormon.
Autor și ilustrator: Babette Cole, Editura Pandora M,
Data aparitiei: martie 2016,
Traducator: Domnica Drumea,
Format: 240×235,
Numar pagini: 32,
ISBN: 978-606-8780-21-4.
Aceasta carte este potrivita pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 9-12 ani. Ursuletul Ted explica, intr-un mod clar si simplu, pe intelesul copiilor, procesul prin care un pui de om se transforma in adult.
Titluri de carti despre educatia sexuala, care ii pot fi citite copilului:
1. Where Willy Went.
Cod: 9780099456483.
Autor: Nicholas Allan,
Categoria: Children’s Books,
Editura: RED FOX BOOKS.
Aceasta carte este potrivita pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 5-7 ani. Willy este un spermatozoid care traieste in corpul domnului Browne, dar in curand urmeaza sa intre intr-o cursa a inotatorilor, miza fiind oul magic. Vor exista multi concurenti si un singur castigator.
2. Mommy Laid an Egg.
Autor și ilustrator: Babette Cole,
Paperback: 40 pages,
Editura: Red Fox; New Ed edition (1 Jun. 1995), limba engleza,
ISBN-10: 0099299119, ISBN-13: 978-0099299110,
Dimensiuni: 24.5 x 0.4 x 25 cm.
Aceasta carte explica procesul reproducerii pe intelesul copiilor.
Referinte despre autor:
Meg Hickling este o celebra autoare din Canada, cu reputatie international, supranumita si “profa de sex”, deoarece preda de peste 30 de ani, in toate colturile lumii, lectii despre stiinta corpului omenesc si sexualitate sanatoasa pentru parinti, copii si adolescenti. In Romania, autoarea a sustinut anul acesta (2016) doua conferinte pe tema sexualitatii juvenile, invatandu-i pe parinti cum sa le vorbeasca deschis copiilor despre sexualitate si reproducere. Blandetea, umorul si naturaletea cu care transmite informatiile adesea tabu, increderea si metodele potrivite de abordare a temei, i-au adus pana numeroase premii locale, nationale si internationale, aflandu-se in topul celor mai importanti 100 de canadieni ai vremii.
Pe autoare o puteti vedea aici: https://www.youtube.com/watch?v=N9v9nPWJ1Ss
Date tehnice:
Titlu: Ce le spunem copiilor si adolescentilor despre sex
Autor: Meg Hickling
Numar pagini: 186
Coperta: Ioana Nedelcu
Tehnoredactor: Luminita Simionescu
Traducator: Ienculescu-Popovici, Felicia si Ienculescu-Popovici Marius
Categorie: Carti bune pentru parinti buni
Editura: Humanitas
Data aparitiei: 1996, 1999
Data publicarii: 2000, 2012
Formatul cartii:
ISBN: 978-973-50-3538-9