Pentru a avea valoare maxima o sedinta cu un psiholog, este foarte important sa o solicitati fiindca v-o doriti dumneavoastra, nu fiindca mama/tata/partenerul de viata/prietenii v-au trimis.
Dezvoltarea dumneavoastra din copilărie și până la vârsta adultă a fost initiata de parinti si influențată de cadrele didactice si familia extinsă. Insa dupa varsta de +/-24 de ani, este responsabilitatea noastra, a fiecăruia, sa punem preț pe autodezvoltare, pe învățarea continua, pe optimizarea noastra ca inși ai acestei lumi. Transformarea sau schimbarea unor tipare defectuoase de gândire/comportament este propria responsabilitate, iar pentru atingerea acestui obiectiv trebuie căutate oportunități, resurse, modele, mentori. Firește, este nevoie de conștientizare, intenție, voința, perseverență. Calea nu e tocmai usoara, dar satisfacțiile sunt pe masura efortului depus in aceasta directie. Aportul unui psiholog neutru, neimplicat in povestea de viata a clientului, cu o vasta experienta si cu o privire de ansamblu, conferă fiecarei persoane care ii trece pragul, abilitatea de a realiza mai mult decat daca ar fi pe cont propriu.
Inainte de a face pasul cel mare, inainte de a solicita o programare la cabinetul psihologic, intrebati-va si raspundeti-va cat se poate de sincer: „Exista in interiorul meu disponibilitatea de a face niste schimbari sau cad in capcana de a-mi dori alte rezultate, în condițiile în care eu sa raman la fel?” 🙂 Iar pasul urmator, după programare si o prima ședință, este aplicarea cunoștințelor dobândite. In anxietatea cu atacuri de panica este nevoie de exersarea respirațiilor adânci. In depresie este nevoie de activare comportamentală. In autocunoastere este nevoie de automonitorizare. Indiferent de motivul prezentării la psiholog, parcurgerea acestui drum necesita multa practica intre sedinte. „Oare nu e suficient daca ne vedem saptamanal? Mai trebuie sa exersez si eu acasa?” Nu e suficient. Nu e deloc suficient. Creierul are nevoie sa se dezvete si sa învețe alta cale. Nimeni nu deține buretelul magic cu care sa șteargă informația nepotrivită, adânc întipărita, pentru a rescrie informația dezirabilă.